De Vlaamse overheid stelt de combinatievaccins tegen tetanus, difterie en kinkhoest gratis ter beschikking van de vaccinatoren in Vlaanderen om zwangere vrouwen te vaccineren en voor cocoonvaccinatie en herhalingsinentingen van volwassenen. Kinkhoestvaccinatie is gratis als je arts het bestelt via Vaccinnet. Je betaalt dan alleen de consultatie bij je arts.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest of pertussis is een ernstige, besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral voor baby’s gevaarlijk is, en zelfs dodelijk kan zijn. 
Baby’s en jonge kinderen met kinkhoest hebben hevige hoestbuien, een gierende ademhaling en kunnen blauw aanlopen.

Te vroeg geboren of pasgeboren baby’s hoesten minder of niet, maar lopen meer risico op een ademhalingsstilstand en kunnen wel andere symptomen vertonen zoals voedingsstoornissen en groeiachterstand en onderbrekingen van de ademhaling (apneu) en blauw aanlopen (cyanose).
Kinkhoest tijdens de zwangerschap kan leiden tot vroeggeboorte of een miskraam als gevolg van de hevige hoestbuien.

Besmetting

Kinkhoest wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. Door hoesten, niezen en praten komt het virus in de lucht (via druppeltjes uit de ademhalingsorganen) en kan je besmet geraken. Besmette druppeltjes kunnen ook via de handen worden overgedragen.

Kinkhoest is besmettelijk vanaf de eerste symptomen (verkoudheid) tot ongeveer 4 weken na het begin van de hoestbuien.

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Kinkhoestvaccinatie wordt aangeraden tussen week 24 en 32 van de zwangerschap. Dat gebeurt met een combinatievaccin dat ook beschermt tegen difterie en tetanus. Zo maak je extra antistoffen aan die je via de navelstreng ook aan je baby doorgeeft, vooral vanaf week 30 van de zwangerschap.
Bij vaccinatie vóór de zwangerschap gaan er minder antistoffen naar je baby.

Kinkhoestvaccinatie wordt daarom aangeraden tijdens elke zwangerschap, ook als je als volwassene al eerder een kinkhoestvaccin kreeg.

Vaccinatie tegen kinkhoest maakt deel uit van het basisvaccinatieschema:

LeeftijdGecombineerd vaccin dat beschermt tegenMerknaam (gratis aanbod)
8 wekendifterie, tetanus, kinkhoest, polio, Hib*, hepatitis B Hexyon
12 wekendifterie, tetanus, kinkhoest, polio, Hib*, hepatitis B Hexyon
16 wekendifterie, tetanus, kinkhoest, polio, Hib*, hepatitis B Hexyon
15 maandendifterie, tetanus, kinkhoest, polio, Hib*, hepatitis B Hexyon
6 jaar
(1ste leerjaar lager onderwijs)difterie, tetanus, kinkhoest, polio Tetravac
14 jaar
(3de jaar secundair onderwijs)difterie, tetanus en kinkhoest Boostrix
levenslang (om de 10 jaar)difterie, tetanus en kinkhoest Boostrix

Herhalingsvaccinatie als volwassene

Ook als je als kind volledig gevaccineerd bent, is het aangeraden om de vaccinatie tegen kinkhoest te herhalen wanneer je in contact komt met zuigelingen:

  • specifiek voor zwangere vrouwen wordt aanbevolen om je tijdens elke zwangerschap te laten vaccineren tegen kinkhoest tussen week 24 en 32 van de zwangerschap, om voldoende beschermende antistoffen door te geven aan je baby nog voor de geboorte
  • jonge ouders, naaste familiecontacten en al wie voor kleine kinderen zorgt (ook babysitters en grootouders);
  • verzorgend personeel van pediatrische diensten en kinderdagverblijven.
Wil je meer weten over Kinkhoest, ga dan naar: laatjevaccineren.be/

Gratis vaccinatie tegen kinkhoest

De Vlaamse overheid stelt de combinatievaccins tegen tetanus, difterie en kinkhoest gratis ter beschikking van de vaccinatoren in Vlaanderen om zwangere vrouwen te vaccineren en voor cocoonvaccinatie en herhalingsinentingen van volwassenen. Kinkhoestvaccinatie is gratis als je arts het bestelt via Vaccinnet. Je betaalt dan alleen de consultatie bij je arts. Wat is kinkhoest? Kinkhoest of pertussis is een ernstige, besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral voor baby’s gevaarlijk is, en zelfs dodelijk kan zijn. Baby’s en jonge kinderen met kinkhoest...

Hoe verbeter je de nachtrust van je kindje

Hoe heerlijk is het als je kindje een makkelijke slaper is? Dat is fijn voor jou als ouder, omdat je dan even meer tijd voor jezelf hebt, maar het is vooral ook het beste voor je kleintje. Een goede nachtrust bevordert namelijk de groei en ontwikkeling van je kindje. Helaas zijn de meeste baby’s en kinderen onder de 5 jaar minder goede slapers. Baby’s hebben een kortere slaapcyclus van gemiddeld 50 minuten tegenover de gemiddelde slaapcyclus van 90 minuten van...

Online babykleding shoppen: 5 tips

Babykleding shoppen is ontzettend leuk. Maar het is niet altijd handig. Met een krijsende baby in een winkel staan is bijvoorbeeld geen pretje. En je kunt kleertjes ook niet handig passen in de winkel. Daarom kiezen veel moeders ervoor om babykleding online te shoppen. En als je het goed doet is het niet alleen gemakkelijker, maar ook een stuk voordeliger! 1. Kies voor betalen via factuur Er zijn heel veel webshops waarbij je meteen kunt betalen via Bancontact. Maar betalen...

Babykamer sfeervol inrichten: 5 tips

Een kleine op komst, wat een heerlijk nieuws! Na de eerste weken zwangerschap begint het dan toch wel echt serieus te worden; tijd om de babykamer in te richten. En of je nu een groot, of klein budget tot je beschikking hebt, je kan er gegarandeerd iets moois van maken. Met deze handige tips richt jij de babykamer helemaal naar eigen wens, lekker sfeervol in.

7 ideeën voor een geboortegeschenk

Een geboortegeschenk wordt in het buitenland vaak aan de kersverse moeder gegeven. In sommige landen worden de moeders bedolven onder cadeaus, in andere landen krijgen ze alleen een mooi cadeau van hun man of ouders. In België begint het geboortegeschenk (ook wel baargoud genoemd) ook langzaam een traditie te worden.

3 tips

3 tips voor fietsen (met baby)

Ben je zwanger, of net moeder geworden? Allereerst natuurlijk: van harte gefeliciteerd. Een nieuw leven is keer op keer een wonder. Je leven zal gaan veranderen, alles staat de komende jaren in het teken van je kindje.

Maak je huis babyproof

Kinderen zijn druk bezig met het ontdekken van de wereld en kennen hierbij geen gevaar. Een ongeluk zit dan natuurlijk ook in een klein hoekje. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je huis veiliger maken voor je kleintje. In dit artikel staan alle tips voor het babyproof maken van je huis op een rijtje.

bevalling meemaken

De bevalling meemaken

Je hebt er veel over gehoord en gelezen en je denkt dat je er alles over weet. Maar hoeveel er ook over is geschreven en wat er ook wordt verteld, een bevalling meemaken is de meest echte ervaring. Het is typisch een eigen ervaring die bij iedereen anders is.

zwanger en depressief

Zwanger en depressief

Zwanger en depressief? Het lijkt een onmogelijke combinatie. Want wat als je medicijnen nodig hebt om je depressie het hoofd te bieden?

Ook interessant om te lezen

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT