Over de voordelen van foliumzuur is intussen al een en ander geschreven. Zo is het cruciaal in de beginfase van de zwangerschap en helpt het een spina bifidaof een open schedel te voorkomen. Ook wanneer we borstvoeding geven nemen supplementen met foliumzuur geen onbelangrijke rol in. Maar is het innemen van foliumzuurtabletten wel altijd geschikt? Is een overdosis foliumzuur mogelijk? En wanneer moet je opletten met het gebruik van foliumzuur? Dat lees je in dit artikel. 

foliumzuurtabletten

Is een overdosis foliumzuur mogelijk?

Iedere volwassene hoort dagelijks 200 µg foliumzuur uit zijn of haar voeding te halen. Voor zwangere vrouwen spreken we dan weer van 400 µg per dag. De klassieke tabletten met foliumzuur bevatten vaak 400 µg waardoor we, samen met wat we al uit onze voeding halen, die waarde dan wel overschrijden.
Toch is dat nog niet automatisch problematisch. Men heeft immers een aanvaardbare bovengrens van 1.000 µg vastgesteld. Enkel bij inname van verschillende tabletten is het eigenlijk mogelijk om deze bovengrens te overschrijden. 

In theorie is een overdosis met andere woorden wel mogelijk. In de praktijk is ook dat echter niet vol van gevaar. Die grens geeft immers enkel aan dat alles eronder 100% veilig is. Een grotere hoeveelheid hoeft niet automatisch onveilig te zijn en er zijn ook weinig indicaties die het tegendeel beweren. Wel bemoeilijkt het onder andere het opsporen van vitamine B12 in het lichaam. 

Hoger risico op kanker

Bovenstaande geldt alvast voor het foliumzuur dat we aantreffen in natuurlijke voedingsproducten. In foliumzuurtabletten vinden we dan weer synthetisch foliumzuur. Hier zou een overschrijding mogelijks wel een verhoogde kans op darm- en borstkanker met zich meebrengen. In de praktijk heeft dat vooral te maken met het feit dat ons lichaam een speciaal enzym nodig heeft om het foliumzuur op te nemen. Dit enzym is vaak onvoldoende aanwezig, waardoor het lichaam de kunstmatige stoffen niet kan afbreken en grote hoeveelheden niet-gemetaboliseerd foliumzuur in het lichaam rondzwerven.
Geheel eenduidig is de medische literatuur hier echter niet.

Ook hier hoeft een korte extra inname van foliumzuurtabletten absoluut niet zorgwekkend te zijn. Maar de onduidelijke situatie met betrekking tot de constante blootstelling aan foliumzuur is wel meteen de reden waarom het niet wijdverbreid aan voedingsproducten wordt toegevoegd.

Wanneer mag je geen foliumzuurtabletten gebruiken?

In sommige gevallen wordt het innemen van foliumzuurtabletten afgeraden. Dit is bijvoorbeeld het geval indien je allergisch bent aan of overgevoelig bent voor foliumzuur. Bij allergieën voor medicijnen is het overigens altijd belangrijk om na te gaan welke andere stoffen in foliumzuurtabletten zitten. 

Hiernaast wordt gebruik van foliumzuurtabletten bij bloedarmoede ten gevolge van een vitamine B12-tekort eveneens afgeraden. Ook indien andere medicijnen worden ingenomen, is het belangrijk om met jouw arts te overleggen. In sommige gevallen kunnen foliumzuurtabletten de werking van andere medicijnen immers verzwakken of versterken, met alle gevolgen van dien.

Andere bijwerkingen van foliumzuur?

Foliumzuurtabletten hebben soms allergische bijwerkingen zoals jeuk, koorts en huiduitslag. Hiernaast heeft men in het verleden ook indicaties van andere potentiële bijwerkingen genoteerd. In het tijdschrift Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatryhad men het bijvoorbeeld over slaapproblemen, concentratiestoornissen en veranderingen aan het libido. 

Lees daarom steeds de bijsluiter om na te gaan welke bijwerkingen de foliumzuurtabletten kunnen hebben. Maar onthoud vooral dat dergelijke nadelen zelden opwegen tegen de voordelen voor het ongeboren kind. 

foliumzuurtabletten

Is het gebruik van foliumzuurtabletten wel zonder risico?

Over de voordelen van foliumzuur is intussen al een en ander geschreven. Zo is het cruciaal in de beginfase van de zwangerschap en helpt het een spina bifidaof een open schedel te voorkomen. Ook wanneer we borstvoeding geven nemen supplementen met foliumzuur geen onbelangrijke rol in. Maar is het innemen van foliumzuurtabletten wel altijd geschikt? Is een overdosis foliumzuur mogelijk? En wanneer moet je opletten met het gebruik van foliumzuur? Dat lees je in dit artikel.  Is een overdosis foliumzuur mogelijk? Iedere...

maandcyclus

Tips voor de maandcyclus

Veel vrouwen zien erg op tegen de menstruatie of maandcyclus. Het brengt niet alleen lichamelijk ongemak, maar zorgt ook voor emotioneel onevenwichtigheid met zich mee. Door het bloedverlies kun je, je moe en hangerig voelen. Let dus extra goed op wat je eet en beweeg!

zwanger na de pil

Zwanger na de pil

Het lijkt allemaal zo simpel: je neemt een pilletje en je kan niet zwanger worden. Maar wat als je op een bepaald moment wel zwanger na de pil wilt worden?

urinetest

Nieuwe urinetest voor vruchtbaarheid

Goed nieuws voor wie moeilijk zwanger wordt. Artsen van het Rotterdamse Ersamusziekenhuis hebben een nieuwe urinetest ontwikkeld die kan voorspellen of een vrouw zwanger kan worden na een IVF– of ICSI-behandeling. Elk jaar beginnen zo’n 9 000 vrouwen aan zo’n IVF- of ICSI-behandeling. Dat zijn twee behandelingen waarbij een eicel buiten de baarmoeder bevrucht en daarna teruggeplaatst wordt. Vaak zijn meerdere behandelingen nodig vooraleer de vrouw zwanger raakt. De nieuwe urinetest voorspelt nu of de vrouw zwanger kan worden na...

gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is van essentieel belang

Wanneer je zwanger wil worden is het zowel voor mannen als vrouwen aangeraden om even stil te staan bij je gezondheid, voedingspatroon en leefwijze. Een gezonde levensstijl is immers gunstig voor je vruchtbaarheid en draagt bij aan de gezondheid van je toekomstig kind. Heb je ongezonde gewoontes en verslavingen zoals roken en alcohol? Stop daar dan mee. Onderstaande thema’s bieden je extra informatie over een gezonde levensstijl en de gevolgen van enkele slechte leefgewoontes. En lees ook de tien tips...

tips om zwanger te worden

Tien tips om zwanger te worden

Je bent er allebei klaar voor en je wilt je kinderwens in vervulling laten gaan. Alvorens je eraan begint lees je best even onze tien tips om zwanger te worden. Ze zijn geen garantie op een zwangerschap maar kunnen de kans erop zeker en vast verhogen. Succes met deze zwangerschapstips. Tip 1 – Eindig in een geschikt standje Eindig de vrijpartij in de missionarishouding, het lepelstandje of op z’n hondjes. Dit zijn goede standjes om zwanger te worden. In principe...

hoofd foto met een voorbeeld van een zwangerschapstest

Zwangerschapstest

Je lichaam kan je heel veel zwangerschapssignalen geven, maar een zwangerschapstest is nog altijd de enige manier om je uitsluitsel te geven. Een zwangerschapstest meet het humaan choriongonadotrofine (HCG) – of zwangerschapshormoon – in de urine. Dit is een hormoon dat door de placenta tijdens de zwangerschap wordt geproduceerd wanneer de bevruchte eicel zich heeft genesteld in de baarmoeder. Elke twee tot drie dagen verdubbelt de HCG-waarde in je lichaam en tussen de zeven en twaalf weken bereikt het een hoogtepunt. Doe...

zwanger ben

Hoe weet ik dat ik zwanger ben?

Hoe weet ik dat ik zwanger ben? Sommige vrouwen kennen hun lichaam goed en voelen aan wanneer ze zwanger zijn. Anderen hebben een vermoeden maar zijn nog niet helemaal zeker. Een duidelijk teken van een mogelijke zwangerschap is het uitblijven van de menstruatie. Is dit het geval, doe dan een zwangerschapstest om te achterhalen of je al dan niet zwanger bent. Hieronder vind je meer informatie over eerste symptomenvan een zwangerschap en de zwangerschapstest. Symptomen Hoe weet ik dat ik zwanger...

vruchtbaarheidsproblemen

Vruchtbaarheidsproblemen en behandelingen

Je wilt zo graag een kind maar zwanger worden blijkt niet te lukken. Ongeveer één op zes koppels krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen. We spreken van vruchtbaarheidsproblemen wanneer men na een jaar van regelmatig onbeschermd seksueel contact nog steeds niet zwanger is. Vaak wordt bij vruchtbaarheidsproblemen verkeerdelijk de term «onvruchtbaar» of «infertiel» gebruikt. De meeste koppels zijn namelijk niet onvruchtbaar maar «verminderd vruchtbaar» of «subfertiel». De oorzaak voor vruchtbaarheidsproblemen kan – zoals je in de tabel kan zien – zowel...

miskraam

Zwanger worden na een miskraam

Je wilt zwanger worden en na een tijd proberen lukt het uiteindelijk. Plots volgt er onverwacht een miskraam. Blijdschap maakt plaats voor verdriet. Miskramen komen veel vaker voor dan algemeen gedacht wordt. Eén op de vier vrouwen krijgt hier ooit mee te maken. Zoals je kunt zien in onderstaande tabel neemt de kans op een miskraam toe naarmate een vrouw ouder wordt. Leeftijd Kans op een miskraam 35 tot 40 jaar 20% 20% 40 tot 45 jaar 30% 30% >45...

Ook interessant om te lezen

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT